Zo herstel je het beste na een intensieve workout

BAM, het zit erop! Je hebt zojuist weer een killer workout afgerond. Lekker bezig! Je bent moe en je spieren branden, maar je voelt je ook trots op deze mooie prestatie. Voldaan loop je naar de kleedkamer. Maar wat nu? Hoe zorg je ervoor dat jouw lichaam weer helemaal herstelt na deze zware sessie? Met de volgende tips herstelt jouw lichaam zich optimaal en kun jij de volgende keer weer lekker knallen.

BLIJF BEWEGEN

Het klinkt misschien aantrekkelijk om na een zware workout op de bank te ploffen en de rest van de dag Netflix te kijken, maar voor een goed herstel is het belangrijk om toch licht te blijven bewegen. Door bijvoorbeeld een lichte wandeling te maken zorg je voor een goede doorbloeding van de spieren. Ook strechen is een goede manier om jouw herstel te verbeteren. Dit helpt om het melkzuur af te voeren dat zich in jouw spieren heeft opgehoopt. Hierdoor verminder je spierpijn en houd je de spieren soepel, waardoor je minder snel blessures oploopt.


Tip: heb je een foamroller in huis? Gebruik deze dan om jouw spieren te masseren en spanning te verlichten. Dat doet even pijn, maar helpt om de doorbloeding te verbeteren en de spierknopen los te maken. Even doorbijten dus ;-)



NEEM EEN SAUNA

De een vindt het heerlijk; de ander moet er niets van hebben, maar een sauna na afloop van een intensieve workout helpt het herstel van jouw lichaam. De warmte van een sauna verhoogt je hartslag. Dit stimuleert vervolgens de bloedsomloop. Deze verbeterde bloedcirculatie helpt jouw lichaam om zuurstofrijk bloed naar vermoeide spieren te transporteren. Hierdoor worden de afvalstoffen uit de spieren verwijderd en versnelt dit de levering van de voedingsstoffen die je nodig hebt voor het herstel en groei. Handig!


Daarnaast heeft een sauna nog meer voordelen voor jouw lichaam. 



SLEEP LIKE A CHAMP

Ga jij voor het slapen ook altijd nét te lang door met het behalen van jouw Candy Crush level, het afbouwen van jouw huis in Roblox of het eten geven van jouw kippen in Hay Day? Dan is het verstandig om daarmee te stoppen als je goed wilt herstellen. 


Slapen is één van de beste manieren om te herstellen van een heftige sportsessie. Tijdens je slaap herstellen je spieren en maakt je lichaam groeihormonen aan die bijdragen aan het sterker worden. En dat terwijl je zelf heerlijk ligt te snurken ;-)


Probeer zo’n 8 uur per nacht te slapen. 


Heb je last van (veel) stress? Probeer dit dan te verminderen. Hoe minder stress je hebt, hoe beter jouw slaapkwaliteit wordt. Jouw lichaam heeft namelijk tijd nodig om te ontspannen. Zowel fysiek als mentaal. Kies er bijvoorbeeld voor om iedere dag een aantal minuten te mediteren of rustig adem te halen. Zo geef je je lichaam een seintje dat het in herstelmodus kan gaan. Handig!



EET EN DRINK GOED

Tijdens het zweten verlies je veel vocht. Daar is niets mis mee natuurlijk, maar het is wel belangrijk dat dit vochtverlies weer wordt aangevuld. Water is uiteraard altijd goed om te drinken, maar tijdens het sporten is een drankje met elektrolyten verstandig. Zo’n drankje (bijvoorbeeld een Isotone sportdrankje) helpt om de zouten en mineralen weer aan te vullen die je hebt verloren.


Na een zware training heeft je lichaam veel voedingsstoffen nodig om goed te herstellen. Het is belangrijk dat je daarom voor je workout en kort na de training (het liefst binnen een uur) iets eet. Kies dan voor een snack of maaltijd met een combinatie van eiwitten en koolhydraten. Denk hierbij aan een bakje yoghurt met fruit, een smoothie met eiwitpoeder, een volkoren cracker met cottage cheese en avocado of rijst met tofu en roerbakgroenten. 


Het is niet alleen voor/na je workout belangrijk om goed te eten. Maar doe dit de hele dag. Let op je voedsel en eet gebalanceerd. Eet veel fruit en groente voor de vitamines en mineralen, voldoende eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten. En kies voor zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. 



LUISTER NAAR JE LICHAAM

Dit moet je echt doen. Voel je dat er iets niet goed zit? Luister dan naar je lichaam en probeer het niet te forceren. Het kan verleidelijk zijn om toch door te zetten, maar het laatste wat je wilt is een blessure. Probeer daarom ook minimaal één of twee rustdagen in de week te nemen. Zo voorkom je overbelasting van je lichaam. 


Ben je niet zo’n stilzitter? Een rustdag hoeft niet te betekenen dat je helemaal niets kunt doen. Een lichte activiteit zoals wandelen, zwemmen, yoga of een rustige fietstocht is prima. Zo verbeter je je bloedcirculatie zonder je spieren teveel te belasten. 


Of je nu aan de gewichten hebt gehangen of alles hebt gegeven tijdens een groepsles: herstel is essentieel om vooruitgang te boeken. Behandel je lichaam met aandacht en je zult zien dat je de volgende keer nog harder kunt knallen. Succes!

hup-480x400-workout

Zweten bij HUP Sport

Sporten moet leuk zijn en dan ben je bij HUP Sport aan het juiste adres. In de sportschool van HUP Sport in Mierlo ga je aan de slag met jouw ultieme work-out. En na al dat harde werken is het tijd om een potje te relaxen, want na inspanning komt ontspanning! Ga lekker zweten in de sauna, neem een duik in ons zwembad of breng je vochtniveau weer op pijl in onze Sports Bar. Sporten en genieten komen samen bij HUP Sport, dé sportschool in Mierlo.