De voordelen van een sauna na het sporten

Veel mensen zijn er dol op, andere maak je er absoluut niet blij mee: een bezoekje aan de sauna. De hitte en rust hebben een ontspannende werking. Maar wist je dat het bezoeken van een sauna ook voordelen heeft na een intensieve workout? 


Moet je voortaan een sauna toevoegen aan jouw after-workout routine? En jezelf belonen voor al dat harde werk? Wij zetten een aantal voordelen voor je op een rijtje: 

Je herstelt sneller

Terwijl jij jezelf in het zweet werkt tijdens een goede fitness-sessie of een stevige groepsles, worden jouw spieren ondertussen belast door al deze sportieve actie. Er kunnen dan kleine scheurtjes ontstaan. 


De warmte van een sauna verhoogt je hartslag. Dit stimuleert vervolgens de bloedsomloop. Deze verbeterde bloedcirculatie helpt jouw lichaam om zuurstofrijk bloed naar vermoeide spieren te transporteren. Hierdoor worden de afvalstoffen uit de spieren verwijderd en versnelt dit de levering van de voedingsstoffen die je nodig hebt voor het herstel en groei. Handig!

hup-480x400-sauna

Goed voor je gezondheid 

Verwijdert gifstoffen

We willen allemaal een stralende huid! Toch? Tijdens het zweten in de sauna verwijdert je lichaam gifstoffen en onzuiverheden. Door het zweet wordt jouw lichaam op een natuurlijke manier ontgift. Dit kan bijdragen aan het verbeteren van je huid. 


Ook kan het ontstekingen verminderen en bevordert het een gezond immuunsysteem. Doordat jouw lichaamstemperatuur oploopt, wordt er in het lichaam een soort “koorts nagebootst”. Dit kan je immuunsysteem versterken. Het helpt ook om infecties beter te bestrijden en je weerstand te verbeteren. 


Verbeterde ademhaling

Naast het ontgiften van je lichaam kan een sauna ook wonderen doen voor je ademhaling. Vooral als je last hebt van ademhalingsproblemen zoals astma of bronchitis. De warme en vochtige lucht kan je helpen om je luchtwegen te openen en je ademhaling te vergemakkelijken. 


Goed voor je hart

Regelmatig naar de sauna gaan is goed voor je hart. Uit onderzoek blijkt dat geregeld ‘een sauna’tje pakken’ kan leiden tot een lagere bloeddruk. Daarnaast wordt ook jouw cardiovasculaire functie verbeterd. Sorry, mijn wat? Het cardiovasculaire systeem zorgt ervoor dat zuurstof, voedings- en afvalstoffen via het bloed door jouw lichaam worden gestuurd. Doordat de warmte van de sauna jouw hartslag verhoogt en bloedvaten verwijdt, kan het bloed beter door het lichaam stromen. 


Verlichting van gewrichtspijn

Voor mensen met gewrichtspijn kan de sauna echt een uitkomst zijn. De warmte helpt de gewrichten soepeler te maken en de pijn en stijfheid te verminderen. 

Zorgt voor ontspanning en minder stress

Misschien wel de meest voor de handliggende reden: een saunabezoekje zorgt voor ontspanning en minder stress. Na een zware training is het belangrijk om jouw lichaam en geest tot rust te laten komen. De warmte van de sauna vermindert de productie van het stresshormoon cortisol. Dit zorgt voor een verbeterd humeur en om je geest helderder te maken. 


In het menselijk lichaam zitten twee systemen om het zenuwstelsel aan te sturen. Aan de ene kant heb je het sympatisch zenuwstelsel. Dit zit gekoppeld aan bewuste acties als eten, drinken, lopen en zitten. Aan de andere kant heb je het parasympatisch zenuwstelsel. Deze zit gekoppeld aan acties die we onbewust doen. Denk hierbij aan slapen en ademen. Ook zorgt dit voor rust en herstel na een inspanning. Wanneer je naar de sauna gaat wordt dit parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd. Dit kan je helpen bij ontspanning en zorgt bij sommige mensen ook voor een betere nachtrust. 

Goed om te weten: Het kan heel aantrekkelijk zijn om lang in de sauna te blijven zitten, maar pas hiermee op. Je hebt namelijk kans op uitdroging en oververhitting. De vuistregel is daarom om niet langer dan 15 minuten in de sauna te blijven. Luister hierbij ook goed naar jouw eigen lichaam. Stop eerder als dit nodig is. 


En vergeet niet om na de sauna weer genoeg water te drinken om jouw vochtbalans weer op het juiste niveau te brengen. 

Probeer het zelf eens uit

Kort samengevat: na een intensieve workout kan een bezoek aan de sauna zorgen voor een sneller herstel, het verbeteren van je gezondheid en het helpen ontspannen van je lichaam. Probeer het na de volgende sportsessie zelf eens uit!