Cornhole: de nieuwste trend van dit moment

Maak kennis met dit populaire spel

Cornhole is dé nieuwe rage. Overgewaaid vanuit Amerika en is uitgegroeid tot een vaste waarde bij barbecues, picknicks, en verjaardagen. Of je nu een doorgewinterde speler bent of net hebt gehoord over dit verslavend leuke spel, iedereen kan meedoen.


Ontdek de fascinerende geschiedenis, leer de spelregels, krijg handige tips en strategieën en ontdek hoe je aan jouw eigen Cornhole spel kan komen. Dus pak een drankje, ga lekker zitten, en word een echte Cornhole king!

Let’s play: de spelregels

De Cornhole boards staan 8 meter uit elkaar. Je zet de lage kanten van de borden naar elkaar toe. De voorste rand (de lage kant) van het Cornhole board is de werplijn. Het spel is afgelopen wanneer een team precies 21 punten heeft behaald. Gaat een team daar overheen, dan gaat het team terug naar 15 punten.


1 tegen 1

Tos met je tegenstander om te bepalen wie er mag starten. De eerste speler mag 4 zakjes door het gat van het board aan de overkant proberen te gooien. Let op, blijf achter de werplijn staan, anders krijg je geen punten voor deze worp! Vervolgens doet de andere speler hetzelfde. De winnaar van de beurt, mag de volgende beurt starten. Heeft geen van beiden gewonnen? Dan gooit de persoon die de vorige beurt ook de eerste worp heeft gegooid. Er wordt pas gewisseld, wanneer de andere speler de beurt wint. 


2 tegen 2

Speel je met twee personen, dan gaan de spelers uit 1 team tegenover elkaar staan. Bij beide boards staat dus 1 speler van ieder team. De ene speler gaat links naast het board staan, achter de werplijn. En de andere speler gaat rechts naast het board staan. Uiteraard ook achter de werplijn. Zorg ervoor dat je recht tegenover jouw teamgenoot staat. Een kind kan de was doen. 


De beurt is afgelopen wanneer beide teams 4 zakjes hebben gegooid. De 4 zakjes worden vervolgens door je teamgenoot weer teruggegooid als zij aan de beurt is. Tijdens de beurt is 1 speler per team aan het spelen. De volgende beurt gooit de andere speler uit het team de zakjes weer terug. Het team dat wint mag de volgende beurt starten met gooien. En ook hierbij geldt dat wanneer er geen winnaar is, hetzelfde team weer mag starten. 


Foto bron: Cornhole Nederland


Who will be the winner: de puntentelling

3 punten: Voor een zakje dat door het gat gaat.

1 punt: Voor een zakje dat op het board blijft liggen.

0 punten: Voor een zakje dat op de grond belandt of stuitert naar het board. Of wanneer de speler vóór de werplijn is gekomen tijdens het gooien. 

Cornhole tips voor beginners en gevorderden

Wil je je Cornhole-spel naar een hoger niveau tillen? Hier zijn enkele handige tips om je techniek te verbeteren en je vrienden te imponeren:


1. Een goede houding

  • Voetenpositie: Houd je voeten schouderbreedte uit elkaar voor een stabiele basis.
  • Lichaamshouding: Buig lichtjes door je knieën en leun een beetje naar voren.


2. De perfecte worp

  • Grip: Houd het zakje losjes vast met je vingers aan de randen.
  • Worpbeweging: Gebruik een vloeiende, onderhandse beweging en laat het zakje op het juiste moment los.


3. Mik op het gat

  • Richtpunt: Mik op de achterkant van het gat voor een betere kans dat het zakje erin glijdt.
  • Kracht: Gooi niet te hard. Een gecontroleerde, zachte worp werkt vaak beter.


4. Speel slim

  • Blokkeren: Probeer soms je zakje voor het gat van de tegenstander te plaatsen om hun worpen moeilijker te maken.
  • Aanpassen: Pas je strategie aan op basis van de situatie en de score. Soms is het slim om voorzichtig te zijn en je punten te beschermen, terwijl je andere keren juist vol gas moet geven voor meer punten.


5. Blijf consistent

  • Oefenen: Regelmatig oefenen is de sleutel tot verbetering.
  • Routine: Ontwikkel een consistente routine voor elke worp.


6. Focus en Ontspanning

  • Concentratie: Blijf gefocust op je doel en laat je niet afleiden.
  • Ontspanning: Blijf relaxed en geniet van het spel. Spanning kan je worp verstoren.


Met deze tips verbeter je niet alleen je spel, maar maak je ook meer plezier tijdens elke Cornhole-sessie. Veel succes en veel plezier!

De roots van Cornhole

Waar het allemaal begon in de 20e eeuw

Cornhole, ook bekend als bean bag toss, is een razend populair buitenspel in de VS. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Er zijn verschillende theorieën.


Sommigen denken dat inheemse volkeren in Noord-Amerika eeuwen geleden al iets soortgelijks speelden met maïszakken en houten planken. Anderen geloven dat Cornhole in de 14e eeuw in Duitsland werd bedacht en later door immigranten naar Amerika werd gebracht.


Hoe dan ook, Cornhole werd echt populair in de vroege 20e eeuw, vooral in Ohio en Kentucky. Maar als er één stad helemaal fan is van Cornhole, dan is dat Cincinnati, Ohio. De stad claimt dan ook de titel ‘thuisbasis’ van het Cornhole spel. Vanaf de jaren 1970 zag je het spel overal op picknicks, barbecues en tailgate parties bij sportevenementen. De simpele regels en het leuke spel maakten het al snel een favoriet.

Kom jij Cornhole uitproberen?

Boek jouw overnachting bij HUP en geniet van meer dan 10.000m2 ruimte aan sport en spel.