Beleef ‘Van Gogh Village’ Nuenen

HUP is omringd door natuur, bossen, de gezelligste dorpjes en steden. De ideale start voor jouw fietstocht. Zo vind je op slechts 20 minuten fietsen van HUP “Van Gogh Village Nuenen”. Vincent van Gogh woonde hier van 1883-1885. Nuenen gaf hem veel inspiratie voor zijn kunstwerken, waaronder het wereldberoemde ‘de aardappeleters’. In 2023 is een gloednieuw Van Gogh Museum in Nuenen geopend. De perfecte manier om alles over deze schilder te weten te komen!

Vincent wie?

Grote kans dat je Vincent van Gogh wel kent. Maar toch even snel een korte samenvatting: Vincent Willem van Gogh (1853 - 1890) was een kunstschilder. En niet zomaar een. Hij wordt gezien als een van de grootste kunstschilders van de 19e eeuw. Opvallend is dat zijn werk pas na zijn dood bij het grote publiek bekend werd. Iets wat hij zijn hele leven heeft geprobeerd te bereiken. Een aantal van zijn beroemde schilderijen die je waarschijnlijk wel kent: De aardappeleters, De Sterrennacht, zijn zelfportretten en de zonnebloemen. 


Tijdens zijn leven woonde van Gogh op veel verschillende plaatsen binnen Nederland, België, Engeland en Frankrijk. Waaronder dus twee jaar in Nuenen.


Onsmakelijk feitje: bij het grote publiek is van Gogh ook bekend omdat hij zijn eigen oor heeft afgesneden. Hij leed zijn hele leven aan psychische problemen.  

Van Gogh portret

Wat te doen in Nuenen?

Tijdens de jaren dat Vincent in Nuenen woonde gaf de natuur en het Brabantse platteland hem veel inspiratie voor nieuwe schilderijen. Hij maakte daar een kwart van al zijn werk. Zo zijn er ruim 14 locaties in en rondom Nuenen die te herkennen zijn op één van zijn schilderijen of tekeningen. Zoals het kerkje waar zijn vader een aantal jaar dominee was, verschillende watermolens, windmolens, speciale huizen en andere bijzondere plekken. Deze locaties zijn gebundeld in een route. Samen met andere belangrijke plekken uit het leven van Vincent. Langs de route vind je bij iedere interessante plek een informatiezuil die je wat meer vertelt over het verhaal erachter. Zo stap je echt in de voetstappen van Vincent van Gogh. Gaaf!


Speciaal voor de kinderen is er ook een speurtocht beschikbaar.

van Gogh Kerkje

Van Gogh Fietsroute

Zin om een lekker stukje te fietsen? Ga dan voor de van Gogh Fietsroute. Via de website van Visit Brabant staat een fietsroute in en rondom Nuenen. Deze leidt je ook langs alle belangrijke locaties uit zijn periode in dit Brabantse dorp. 

Van Gogh Museum Nuenen

Als beginpunt van de ontdekkingstocht staat het van Gogh Village Museum centraal. In mei 2023 werd het vernieuwde van Gogh Village Museum geopend door Koningin Máxima. Dit museum brengt het hele leven van Vincent van Gogh in beeld. Van het moment dat hij als klein jongetje opgroeit in Brabant, tot het moment dat hij overlijdt in Frankrijk. Ook zie je goed wat het effect is geweest van zijn periode in Brabant voor de ontwikkeling van zijn schilderstijl. 


Het museum is ook leuk voor kinderen met verschillende interactieve dingen die ze kunnen doen. Ook zijn er een speurtocht en kleurplaten beschikbaar.


De Aardappeleters

In het museum is extra aandacht voor het eerste meesterwerk van van Gogh: de Aardappeleters. Geïnspireerd op het Brabantse platteland kiest Vincent ervoor om het dagelijkse, harde leven van boeren en wevers als thema voor zijn schilderijen te nemen. 


Van Gogh wil zich bewijzen aan de buitenwereld en hoopt dit te doen door een groot schilderij te maken met meerdere personen hierop afgebeeld. Maandenlang oefent hij op het schilderen van portretten, maar ook op details zoals handen en dingen van zijn interieur. Tientallen studies gaan vooraf aan dit werk. 


Naast molen De Roosdonck woont familie de Groot. Vincent komt hier vaak over op bezoek. De familie wordt het onderwerp van zijn schilderij, wanneer zij samen rond een dampende schotel aardappelen zitten.


Aardappeletershuisje

Het huisje waar de familie de Groot woonde, bestaat nog steeds. Het staat vlakbij molen De Roosdonck. Als je de van Gogh wandel- of fietsroute volgt kom je hier vanzelf langs. 

hup-768x768-aardappeleters

Beroemd van Gogh Fietspad 

Net buiten Nuenen, ligt het Van Gogh-Roosegaarde fietspad. Tijdens de schemering wordt je verrast door licht en kleur, gebaseerd op het meesterwerk De Sterrennacht. Het pad is ontwikkeld door kunstenaar Daan Roosegaarde en bevalt een innovatieve technologie waarmee het door duizenden fonkelende steentjes verlicht wordt. Zo voelt het net alsof je zelf in een van Gogh schilderij fietst. Een magische beleving!


Dit unieke fietspad ligt tussen de Opwettense Watermolen in Nuenen en de Collse Watermolen in Eindhoven. Beide watermolens waren belangrijke plekken voor Vincent en komen terug in zijn schilderwerken.

hup-750x750-vangogh-fietspad

Ga voor het van Gogh Arrangement

Wil jij van Gogh beleven in Nuenen en overnachten in het sportiefste fietshotel van Nederland? Ga dan voor het van Gogh Arrangement bij HUP. Geniet van 2 overnachtingen in kamertype naar keuze, vul je buik 's ochtends met een uitgebreid ontbijt, ga op de aankomstdag lekker dineren in restaurant HUP EET, krijg 1x toegang per persoon tot het van Gogh Village Museum (op maandag gesloten) en natuurlijk gratis toegang tot alle HUP Sport & Play faciliteiten. Dat is leuk!