Deze 7 PSV attributen in HUP mag je absoluut niet missen

Als sporthotel in de regio Eindhoven mogen schitterende PSV attributen natuurlijk niet ontbreken in ons voetbalmuseum. We zetten 7 bijzondere items voor je op een rijtje.

1. Kampioensschaal 2018

Toen voetbalmuseum FANATIC op 2 april 2019 geopend werd, was ook toenmalig PSV-directeur Toon Gerbrands te gast. Hij vertelde aan museumdirecteur Jos Lenssen dat er twee kampioensschalen uit 2018 bestaan. De originele schaal hangt in het PSV-museum. De namaak variant was bezig met een promotietour door Mexico. Toon Gebrands beloofde Jos een mooie verrassing vanuit PSV. Bij terugkeer zou de replica schaal namelijk aan zijn museum gedoneerd worden. Een zeer bijzonder moment. En een mooie gelegenheid voor een selfie, als je de schaalt ziet staan in het museum ;-)


2. De voetbalschoenen van Romario

Hij behoort tot de beste spitsen uit de historie van PSV: Romario de Souza Faria. De Braziliaan speelde vijf seizoenen voor PSV en bewees een echte goaltjesdief te zijn. In 109 wedstrijden wist hij maar liefst 98 keer te scoren. Een van zijn beroemdste wedstrijden in het rood-wit van de Eindhovenaren is de 5-1 winst op Steaua Boekarest in 1989. De Braziliaan wist 3 keer te scoren, waaronder een doelpunt uit een lange solo waarin hij meerdere verdedigers voorbij speelde en vervolgens de bal in het doel wist te schieten.


Opvallend feitje: Romario deed grote dingen op kleine schoenen. Hij had slechts maat 36. Zijn schoenen hebben daarmee de kleinste maat van alle schoenen in het museum. 


3. De voetbalschoenen van Ernie Brandts (WK1978)

Wie hem vier jaar eerder had verteld dat hij tijdens het WK van 1978 de finale zou spelen, had hij voor gek verklaard. Hij speelde op dat moment voor de amateurs van De Sprinkhanen uit Didam. Toch lukte het Ernie om zich in vier jaar tijd via De Graafschap en PSV naar het Nederlands Elftal en het WK te voetballen. 


De verdediger scoorde in de wedstrijd tegen Italië eerst in eigen doel. Later maakte hij zelf de gelijkmaker aan de andere kant. Hierdoor was hij 40 jaar lang de enige speler ooit op een WK die in één wedstrijd zowel in in het goede doel, als in eigen doel scoorde.


Ernie Brandts had last van een gevoelige achillespees. Daarom speelde hij op speciale voetbalschoenen. Zoals je in het museum kunt zien bevatten zijn schoenen in beide hakken een klein vetertje zodat hij de schoen naar wens wat losser of strakker kan maken.


4. Trofee Jacques Ruts

Jacques Ruts was van 1983-1993 voorzitter van PSV. Hij vond dat PSV te bescheiden was en werkte aan een andere clubcultuur. “Liever 2 toppers, dan 4 subtoppers”, was zijn motto. Onder zijn leiding werd het stadion verbouwd en kreeg het verwarming, televisieschermen, entertainment en catering. Ook haalde hij spelers als Ruud Gullit, Søren Lerby, Ronaldo en Romario naar de club. In zijn periode als voorzitter won PSV de Europa Cup 1, werd het zes keer landskampioen en won het drie keer de KNVB beker.


In 2022 bracht Jacques Ruts een bezoekje aan het voetbalmuseum. De toen 88-jarige Ruts kwam niet met lege handen. Hij bracht een prachtig souvenir mee. Ter gelegenheid van het winnen van de KNVB Beker, het kampioenschap en de Europa Cup 1 in succesjaar 1988, kreeg de gehele selectie een trofee aangeboden van de Supporters Vereniging. Sinds het bezoek van Ruts staat deze troffee in FANATIC. De naam van Jacques Ruts in dit unieke item maakt het extra bijzonder!


5. Wedstrijdvaantje PSV - Inter Milaan

Uit de collectie wedstrijdvaantjes van PSV is dit misschien qua ontwerp wel een van de mooiste. Het zwart-blauwe vaantje met de goude franjes heeft een stijlvolle uitstraling. Deze vaan is de originele wedstrijdvaan van PSV - Inter Milaan uit 2018 in de Champions League. In de tweede speelronde van de groepsfase kwamen de Italianen naar Eindhoven. Helaas voor het team van Mark van Bommel wist Inter Milaan de strijd te winnen met 1-2. De hele groepsfase was er voor PSV trouwens eentje om snel te vergeten. In de zes wedstrijden met Inter Milaan, Tottenham Hotspur en FC Barcelona werden slechts 2 punten behaald. 


6. Shirt Eran Zahavi uit KNVB Beker Finale 2022

Dit shirt is een ‘shirt met een verhaal’. Op 17 april 2022 droeg de Israelische spits Eran Zahavi dit shirt namens PSV tijdens de KNVB Beker finale tegen Ajax. In de Rotterdamse Kuip versloegen de Eindhovenaren Ajax met 2-1. Het was de laatste prijs van Zahavi voordat hij besloot om terug te keren naar zijn geboorteland. Hij nam afscheid van PSV en keerde terug bij Maccabi Tel Aviv, waar hij eerder al grote successen mee behaalde. 


Twee maanden later was Zahavi weer terug in Nederland. Hier in Mierlo, bij HUP om precies te zijn. Zijn team Maccabi Tel Aviv had besloten om een trainingskamp in ons hotel te houden. Een mooie gelegenheid om Eran Zahavi te vragen om zijn eigen shirt te signeren!


7. Shirt Rugnummer 11 Willy van der Kuijlen 2021

19 april 2021 is voor PSV fans een gedenkwaardige datum. Op deze dag overleed Willy van der Kuijlen. Misschien wel het grootste icoon uit de geschiedenis van PSV. In maar liefst 17 seizoenen scoorde Willy 311 keer in de Nederlandse Eredivisie. Hiermee is hij nog steeds topscorer allertijden. Hij werd ook 3 keer topscorer van Nederland en wist 22 keer het net te vinden namens het Nederlands Elftal. 


Nadat hij op 74-jarige leeftijd overleed, volgde er een gedenkwaardige en indrukwekkende afscheidsdienst in het Philips Stadion. Diezelfde avond speelde PSV een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Als eerbetoon aan Willy droegen alle spelers bij opkomst het shirt met rugnummer 11 en de naam van Van der Kuijlen. Een uniek shirt voor een unieke speler. 

hup-480x400-psv-attributen-museum

Bezoek het voetbalmuseum

Om niet alles direct te verklappen, hebben we ervoor gekozen geen foto's bij de attributen te zetten. Het is namelijk veel leuker om ze in het echt te bekijken. Kom naar FANATIC en kijk je ogen uit. The place to be voor iedere voetballiefhebber!