De 7 meest bijzondere voetbalshirts in FANATIC

Ben jij ook zo dol op voetbal? Dan kijk je bij FANATIC je ogen uit! Met meer dan 650 originele wedstrijdshirts, 800 bekende voetbalboeken en nog veel meer bijzondere voetbalmemorabilia is er voor iedere voetbalfan wel wat interessants te zien. 


Om je alvast een indruk te geven van wat voor speciale shirts in het museum te bewonderen zijn, hebben wij de 7 meest bijzondere voetbalshirts voor je op een rijtje gezet. 

1. Oranje shirt EK 1988

Dit shirt is toch wel één van de meest bijzondere uit de Nederlandse geschiedenis. Allereerst vanwege het design. Het oranje “visgraat” design valt niet bij iedereen in de smaak. De ene vindt het prachtig, de ander oerlelijk. 


Daarnaast heeft het Nederlands Elftal historie geschreven door in dit shirt het EK 1988 in Duitsland te winnen. Dit was de enige keer dat Nederland een internationaal toernooi heeft weten te winnen. 


Het design van het shirt wordt nog regelmatig nagemaakt in allerlei fanproducten. 


In het museum is het shirt met rugnummer 18 te bewonderen. Dit shirt was van Wilbert Suvrijn (Roda JC). Tip: bij dit shirt vind je ook de schoenen van Marco van Basten die hij tijdens dit toernooi gedragen heeft. Gaaf!



2. Diego Armando Maradona

In 2017 kwam Al-Fujairah uit de Verenigde Arabische Emiraten drie weken op trainingskamp naar HUP. Nu is het niet zo vreemd als je deze club niet kent, maar de Argentijnse coach van dat moment ken je waarschijnlijk wel. Het was namelijk niemand minder dan de legendarische voetballer Diego Maradona. 


Dit trainingskamp zullen wij niet snel vergeten, want iedere dag kwamen er honderden belangstellenden naar HUP om een glimp op te vangen van een van de beste voetballers aller tijden. Er waren zelfs mensen uit Spanje, Italië, Denemarken en Engeland. Met dranghekken werden de fans tegengehouden in de jacht op een foto met ‘Pluisje’.


In het museum is het trainingsshirt van Maradona te vinden, samen met andere aandenken aan zijn verblijf in Mierlo.



3. Jordi Cruijff

Qua achternaam misschien wel de bekendste voetballer die in HUP overnacht heeft: Jordi Cruijff, de zoon van Johan. Hij kwam met zijn club Metallurg Donetsk uit Oekraïne op trainingskamp. De ploeg had naast Jordi nog meer bekende namen: de Nederlandse coach Co Adriaanse en assistent-trainer Jan Olde Riekerink.


Er zijn mensen die vinden dat Jordi meer uit zijn loopbaan had kunnen halen. Zijn vader Johan had echter een verklaring voor de voetbalcarrière van zijn zoon: "Hij heeft ook enkele van de voetbalkwaliteiten van mijn vrouw Danny, en die zijn nou niet om over naar huis te schrijven".



4. Oleg Blochin

Oleg Blochin. Deze naam zal vooral de oudere voetbalfans iets zeggen. Deze Oekraiense linksbuiten had in de jaren 70 en 80 veel succes bij Dinamo Kiev. Zo werd hij onder andere 8x kampioen in de Sovjet Top Liga, won hij 8 Sovjet bekers en 3 Europese bekers. Hij werd 9x uitgeroepen tot Oekraiens voetballer van het jaar, 3x Sovjet-Russisch voetballer van het jaar en 1x zelfs tot Europees voetballer van het jaar (1975). Daarnaast heeft hij de meeste wedstrijden én doelpunten allertijden in de Top Liga (433/211) én in het elftal van Sovjet-Unie (112/42). Hij wordt daarom door veel kenners als beste voetballer beschouwd die de Sovjet-Unie ooit heeft voortgebracht.


Het witte shirt met de letters CCCP op de borst en rugnummer 11 heeft Oleg gedragen in de wedstrijd België - Sovjet Unie tijdens het WK 1982. Na afloop ruilde hij zijn shirt met Belgisch international Walter Meeuws. Walter heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het shirt in FANATIC terecht gekomen is.



5. Mark van Bommel

Na een indrukwekkende carrière van twintig jaar, nam Mark van Bommel in 2013 afscheid van het topvoetbal. In een uitverkocht Philips Stadion nam hij het met zijn ‘Team Bommel’ op tegen de selectie van PSV. Mark had speciaal voor deze wedstrijd een team samengesteld van oud-ploeggenoten. Onder andere Zlatan Ibrahimovic, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Frank Ribéry en Thomas Müller waren van de partij. Van Bommel en zijn vrienden verloren de wedstrijd met 3-4 van PSV.


Speciaal voor deze wedstrijd werden er prachtige paarse shirts gemaakt voor het elftal van Van Bommel. Giovanni van Bronkhorst speelde ook mee en heeft zijn wedstrijdshirt gesigneed voordat het in FANATIC terecht kwam. 



6. Oranje shirt Jurgen Locadia

Sommige voetballers hebben pech, maar Jurgen Locadia had driedubbelpech. In 2014 was hij goed op weg om een doelpuntenmachine te worden bij PSV. Dat viel ook bondscoach Louis van Gaal op. Van Gaal wilde Locadia opnemen in de selectie voor het WK 2014 in Brazilië. Tot een debuut in Oranje kwam het helaas niet, want Locadia moest zichzelf geblesseerd afmelden. 


Gelukkig kreeg hij 17 november 2015 een herkansing. Nederland neemt het in Hannover op tegen Duitsland in een vriendschappelijke wedstrijd. Anderhalf uur voor de aftrap werd de wedstrijd opeens afgelast vanwege concrete terreurdreiging rondom het stadion. Geen wedstrijd en dus ook geen debuut voor Jurgen.


Driemaal is scheepsrechts zou je denken. In 2017 speelt Nederland twee oefenduels met Roemenië en Schotland. Locadia mag zichzelf nu toch echt opmaken voor zijn debuut in Oranje. Helaas loopt hij een enkelblessure op, waardoor hij zich toch weer moet afmelden. 


Locadia speelde uiteindelijk geen enkele interland in Oranje. 


Het wedstrijdshirt van de afgelaste interland uit 2015 is te vinden in ons museum.



7. PSV-shirt Finale Europa Cup 1 uit 1988

Als sporthotel in de regio Eindhoven kan een speciaal PSV-shirt natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Op 25 mei 1988 behaalde de club het grootste sportieve succes uit de historie. In het Duitse Stuttgart werd tegen Benfica de Europa Cup 1 (voorloper van de Champions League) gewonnen. Na een bedroevende 0-0 moest de wedstrijd beslist worden met penalty’s. Hans van Breukelen stopte de beslissende penalty, waardoor PSV de “beker met de grote oren” mee naar Eindhoven mocht nemen. 


Een van de belangrijkste spelers dat jaar was Ivan Nielsen. De sterke Deense verdediger droeg het witte shirt met rugnummer 3. Hij gaf het shirt aan assistent-trainer Hans Dorjee, die het later schonk aan Jos Lenssen (de directeur van het voetbalmuseum).



Bonus: Louis van Gaal

Oke, we moeten eerlijk zijn. We hebben geen voetbalshirt van Louis in ons museum, maar we hebben wel twee kledingstukken die mogelijk nog bijzonderder zijn. 


Karatetrap 

Het eerste kledingstuk is de colbert waarin Louis van Gaal tijdens de Champions League finale van 1995 opviel. De trainer van Ajax was het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter en demonstreerde wat er volgens hem gebeurd was. Hij maakt een karatetrap in de lucht. Opvallende beelden, die de hele wereld overgingen. 


Lederhose

Toen Bayern Múnchen in 2010 kampioen van Duitsland werd, volgde er een huldiging op de Marienplatz. Van Gaal, gekleed in een traditionele lederhose, hield vervolgens een historische speech die veel voetbalfans zich nog wel kunnen herinneren. 


De huldiging werd gehouden op moederdag, waardoor van Gaal hier eerst een verwijzing naar maakt: "Ich habe gesehen: hier sind viele Mutti." Om daarna verder te gaan met: "Ein dicke Kuss von der Trainer von der Meister!"


Daarna vervolgde van Gaal met een soort kopie van zijn ‘Wij zijn de beste van’-vragen met het publiek, zoals hij eerder al bij Ajax deed. Wij zijn de beste van…Gelsenkirchen! Wij zijn de beste van… Bremen! Wij zijn de beste van… Hamburg! Wij zijn de beste van…DUITSLAND!


Deze beroemde lederhose is te zien in het museum. 

hup-hotel-sport-mierlo-voetbal-sport-museum-fanatic

Bezoek het voetbalmuseum

Om niet alles direct te verklappen, hebben we ervoor gekozen geen foto's bij de shirts te zetten. Het is namelijk veel leuker om ze in het echt te bekijken. Kom naar FANATIC en kijk je ogen uit. The place to be voor iedere voetballiefhebber!